Selecteer een pagina

Tekorten aan vitamines en mineralen, het is een wereldwijd probleem. Terwijl vitamines en mineralen de weerstand helpen op peil te houden en beschermen tegen invloeden van buitenaf. Dus je kunt je voorstellen dat tekorten aan micronutriënten (ernstige) gevolgen hebben voor de gezondheid. In dit artikel lees je welke vitamines en mineralen bijdragen aan het immuunsysteem.

Oorzaak vitamine- en mineralentekort

 

Vitamine– en mineralentekorten hebben verschillende oorzaken.

Ons dieet en eetpatroon is daar één van. We eten meer bewerkte voeding zoals fast food, zuivel, vlees en suikers (zoals snoep, koek, suiker, frisdrank) en te weinig natuurlijke producten zoals volkoren graanproducten, groente, fruit, zaden, noten en vette vis.

In Nederland eet slechts 16% van de volwassenen 200 gram of meer groente. Het gevolg van een dergelijk dieet? Obesitas en toenemende chronische ziekten.

Maar ook wanneer je wel zo gevarieerd en natuurlijk mogelijk eet, liggen tekorten op de loer, doordat onze voedingsmiddelen steeds minder voedingsstoffen bevatten. Een gevolg van onder andere verminderde bodemkwaliteit en klimaatverandering.

Andere oorzaken van de tekorten aan micronutriënten zijn inkomens, leefstijl en stress. Deze tekorten hebben weer invloed op de weerstand, omdat vitamines en mineralen de weerstand ondersteunen.

Wat is je weerstand?

 

De weerstand, een andere naam voor het immuunsysteem of afweersysteem, fungeert als natuurlijke afweer tegen bacteriën, virussen en infecties. De weerstand bestaat uit lichaamseigen barrieres, organen, moleculen en antistoffen die je beschermen tegen ongewenste indringers.

Je merkt vaak pas dat je een verlaagde weerstand hebt als het al te laat is. Het is daarom belangrijk om de weerstand te verhogen of op peil te houden, denk bijvoorbeeld aan de oliepeil van jouw auto.

Voorkomen is beter dan genezen en daarin zijn vitamines en mineralen in de vorm van supplementen raadzaam. De volgende vitamines en mineralen hebben een positieve invloed op de weerstand.

Vitamines en mineralen die jouw weerstand helpen

Supplementen worden dus aangeraden om twee redenen: het aanvullen van tekorten aan micronutriënten, deze worden vaak niet opgemerkt doordat ze pas na lange tijd voor gezondheidsklachten zorgen. Daarnaast helpen ze de weerstand verhogen. Hieronder vitamines en mineralen die een zeer belangrijke rol spelen in het immuunsysteem.

  • Vitamine A
  • Vitamine B6
  • Vitamine B11
  • Vitamine B12
  • Vitamine C
  • Vitamine D
  • Koper
  • Selenium
  • Ijzer
  • Zink

Kies zoveel mogelijk voor onbewerkte en biologische voedingsmiddelen en gebruik supplementen om aan te vullen.  Een multivitamine bevat vaak alle bovenstaande vitamines en mineralen.

WIL JE MEER INFORMATIE? NEEM DAN CONTACT MET ONS OP.

Bronnen: Whats behind the Dots

Pin It on Pinterest

X
X