Selecteer een pagina

Regelmatig krijg ik de vraag hoe ik ondernemer ben geworden. Meestal komt die vraag voort uit een eigen ambitie van mensen. Veel mensen zouden graag voor zichzelf willen beginnen maar hebben allerlei angsten.

Hoe weet ik dat?

Dat weet ik omdat het gesprek goed en vol positieve energie zit totdat we over de praktische elementen van ondernemen beginnen. Op dat moment zie je de angst haar intrede doen. De ogen worden wat groter, het enthousiasme verdwijnt uit het gezicht en dan komen de opmerkingen:

  • Ja maar (sowieso de slechtste twee woorden om een zin mee te beginnen) ik weet niets van boekhouden
  • Ja maar, ik weet niets van BTW
  • Ja maar, dan moet ik mij inschrijven bij de Kamer van Koophandel
  • Wat als het niet lukt
  • En ga zo maar door

En zo wordt angst keer op een keer het serum tegen enthousiasme en positiviteit. Erg frustrerend als je al aan de andere kant van de lijn staat en weet dat zelfstandig ondernemen kan zorgen voor heel veel vrijheid.

Die angst verdwijnt niet zomaar. Zelfs als mensen eenmaal een beslissing hebben genomen om voor zichzelf te beginnen, zichzelf te gaan ontwikkelen, trainingen te gaan volgen en zelfs al een paar maanden bezig zijn, dan nog kan het zomaar gebeuren dat het donkere stemmetje van angst de overhand krijgt.

In mijn business trainingen praat ik over 2 engelen.

De witte engel en de donkere engel. De witte engel zit op een van de schouders en de donkere op de andere. Zolang alles goed gaat en je nog weinig tot geen weerstand hebt ondervonden hoor je alleen de witte engel. Die praat in lieve, bemoedigende woorden: “Wat goed”, “Geweldig”, “Ga zo door” etc.

En dan gebeurt er natuurlijk wel een keer iets dat mislukt. Een deal gaat niet door, iemand zegt een belangrijke afspraak af en ga zo maar door. En dan gebeurt het. Het ego is gekwetst en de zwarte engel ontwaakt. Die wordt namelijk vooral gevoed door alles waar het ego veel last van heeft. “Zie je wel, ik zei je toch dat het je niet zou lukken”, “Zie je wel, loser!”, “Sukkel” etc.

Inmiddels komen we er als mens steeds meer achter hoeveel impact negatieve gedachten hebben op alles wat we doen. Toch zijn we vaak dusdanig geprogrammeerd dat het erg veel moeite kan kosten om niet naar de zwarte engel te luisteren. En dus is het mijn advies om een 3e engel toe te voegen. Die geef je jouw eigen favoriete kleur. Bij mij is die 3e engel blauw. Dat is mijn lievelingskleur. En die blauwe engel zegt maar 2 woorden: “FUCK IT”. Heel hard (vandaar die hoofdletters). Die blauwe engel zit soms naast de witte engel, soms naast de zwarte en soms op mijn hoofd. En iedere keer dat de zwarte engel in mijn oor begint te fluisteren dan roept de blauwe engel: “FUCK IT”. Het is heel eenvoudig. Het zorgt ervoor dat je jezelf niet gek maakt met negatieve gedachtepatronen en deze zo snel mogelijk een halt toeroept. Na de woorden Fuck It ga je weer terug naar de orde van de dag. Lukt dat niet, gan dan vooral terug naar jouw persoonlijke Waarom! Want er is een reden dat je voor jezelf bent begonnen. Die reden is belangrijker dan alle bullshit die de zwarte engel over je uit probeert te storten.

Maar hoe komt het dat zoveel mensen bang zijn om te ondernemen?

Laten we eerst eens het woord ondernemen bekijken en het eens vertalen naar het Engels. Onder = Under. Nemer = Taker. Ondernemer is letter vertaald Undertaker! Dat is in het Engels een begrafenis ondernemer! Niet echt een positieve associatie met hetgeen je waarschijnlijk wilt gaan doen met je business (tenzij je natuurlijk begrafenis ondernemer wilt worden). Ik geloof dat dit soort, vaak onbewuste, associaties wel degelijk veel invloed kunnen hebben. Ik stel dus voor dat we het woord veranderen in bovengever! Dat klinkt veel leuker en voldoet veel meer aan wat wij als zelfstandigen doen. Een groot deel van alle bovengevers werkt vanuit passie en bovengeeft vooral vanuit de behoefte iets bij te dragen aan de wereld. Iets te geven dus! Het woord boven is ook veel geschikter dan onder. Als je eenmaal de vrijheid ervaart van bovengeven dan merk je dat je als het ware ineens boven het maaiveld uitstijgt en de werkelijkheid op een andere manier ervaart.

Ondernemerschap (bovengeverschap) wordt niet echt gestimuleerd vanuit de overheid

Als je in Nederland je eigen bedrijf hebt dan ben je verplicht minimaal 3 verschillende opdrachtgevers te hebben. Heb je die niet, dan ziet de overheid jouw werkzaamheden als een verkapt dienstverband en kan jouw opdrachtgever verplicht worden gesteld om loonbelasting over jouw werkzaamheden te betalen. Echt geweldig motiverend.
Oké, hier en daar wordt er wel een uitzondering gemaakt als je kan aantonen dat je gedurende een bepaalde tijd aan een groot project werkt. In dat geval is het simpelweg niet haalbaar om voor meerdere opdrachtgevers tegelijk te werken. Maar goed, daar moet je dan wel toestemming voor vragen. Jawel toestemming! Alsof nu de overheid jouw werkgever is geworden.

Diezelfde overheid wil zelfstandig bovengevers nu ook gaan verplichten zichzelf te verzekeringen tegen arbeidsongeschiktheid. Ik heb dat zelf ook een tijdje gedaan omdat ik op dat moment nog niet voldoende passieve inkomsten had om alle kosten te betalen als ik zelf uit zou vallen. Kosten: € 7.000,- per jaar! En als je dan denkt dat je het helemaal voor elkaar hebt dan heb je het mis. Als mij destijds iets zou gebeuren zou ik nog altijd een eigen risico hebben van 3 maanden. Dat betekent dat de verzekering de eerste drie maanden niets zou betalen.

De gemiddelde persoon in loondienst verdient in Nederland zo’n € 37.000,- per jaar. De gemiddelde ZZP’er verdient zo’n € 36.000,- per jaar. Dat is € 1.000,- minder. Daarnaast moet die ZZP’er zijn eigen pensioen en arbeidsongeschiktheid regelen. Kortom; nogal wat doemscenario’s voor diegenen die ook maar denken om voor zichzelf te beginnen. En zo blijft het overgrote deel van de bevolking collectief in een systeem zitten wat we nog het beste kunnen vergelijken met moderne slavernij. Waarom? Omdat iedere baan van vandaag op morgen kan eindigen. Daar heb je als werknemer geen enkele invloed op. Dat zorgt voor een enorme afhankelijkheid.

Kortom; mijn advies is dat iedereen, naast zijn/haar baan, ook iets voor zichzelf opbouwt en de weg naar volledige onafhankelijkheid inslaat. Dit zodat, mocht jouw baan op de tocht komen te staan, je een eigen vangnet hebt gecreëerd. Is dat spannend? Hell, yeah! Is het eenvoudig? Hell, no! Maar daarom niet minder leuk en oh zo de moeite waard.

Ik help je graag bij je eerste stappen naar ondernemerschap en ook die daarna. Wil je weten hoe? Vul dan het onderstaande formulier in en ik stuur je wat informatie.

Pin It on Pinterest

X
X