Selecteer een pagina

Ashwagandha is een ayurvedisch medicijn en is een zeer sterk adaptogeen kruid. Adaptogenen hebben zeer unieke eigenschappen die je lichaam helpen stress te verminderen. Om als een adaptogeen te worden aangemerkt moeten ze eigenschappen hebben die het lichaam in balans brengt en werken op meerdere biologische en fysiologische niveaus. Ashwagandha werkt bijvoorbeeld om de bloedsuikerspiegel in evenwicht te brengen door het verlagen van deze bij mensen met een verhoogde bloedsuikerspiegel en om deze te verhogen bij degenen die hypoglycemie kan zijn. 

Ashwagandha staat bekend om zijn vermogen om stress en cortisol, een schadelijk hormoon wat vrij komt bij stress, te verlagen, maar het heeft ook voordelen voor het hele lichaam.

Vermindert chronische stress, cortisol en bijnierinsufficiëntie

Chronische stress kan zeer slecht zijn voor de gezondheid na verloop van tijd. Tijdens periodes van hoge stress, produceren de bijnieren teveel cortisol. Dit kan leiden tot een chronisch hoge bloedsuikerspiegel, waardoor het gevoeliger wordt voor diabetes en chronische honger wat weer tot gewichtstoename kan leiden. Overtollige cortisol remt ook de immuunrespons van het lichaam, waardoor het gemakkelijker wordt om voorkomende ziektes zoals verkoudheid en griep op te lopen, maar ook serieuze ziekten zoals longontsteking, en zelfs kanker. Cortisol remt ook de spijsvertering en kan spijsverteringsproblemen veroorzaken zoals brandend maagzuur, constipatie of diarree. Cortisol veroorzaakt ook problemen met de bloeddruk, cholesterolgehalten en slaapproblemen.

Wanneer de bijnieren veel gebruikt worden kunnen bijnieren vermoeid raken. Bijnieren die vermoeid raken kunnen het progesteron (bij vrouwen), een kalmerend hormoon, en de vruchtbaarheid en zwangerschap beïnvloeden. Ashwagana is wetenschappelijk onderzocht en er is gebleken dat het niet alleen cortisol en C-Reactief Protein (CRP verlaagt, maar ook stress vermindert, het DHEA verhoogt, je bloeddruk en hartslag verlaagt, je bijnieren ondersteunt en je vruchtbaarheid verbetert.

Voorkomt en helpt bij de behandeling van kanker

Ashwagandha is ook een krachtig wapen tegen kanker. Het toont niet alleen mogelijke voordelen bij de bestijding van bestaande kankercellen, maar het belemmert ook de groei van nieuwe kankercellen. Dieronderzoeken tonen aan dat ashwagandha zeer effectief is tegen borst-, long-, colon-, hersen- en zelfs ovariale kanker. In een studie op muizen met eierstokkanker kregen de muizen ashwagandha of een combinatie van ashwagandha en een anti-kanker medicijn. Bij deze muizen was een vermindering van 70-80% tumorgroei en metastase, wat vrij aanzienlijk is.

Er wordt gedacht dat de kracht van ashwagandha tegen kanker het gevolg kan zijn van het vermogen dat het het immuunsysteem stimuleert en de antioxidante kracht. Ashwagandha staat bekend om het vermogen dat het de functie van witte bloedcellen verbetert, wat zeer belangrijk is tegen ziekteverwekkers, waaronder kanker. Ook kan ashwagandha de groei van bloedvaten rond kankercellen en tumoren stoppen, zodat de kankercellen de noodzakelijke voedingsstoffen niet meer krijgen en hierdoor ‘verhongeren’.

Terwijl de meeste chemo behandelingen het immuunsysteem onderdrukken, ashwagandha, in combinatie met chemotherapie, zorgt ervoor dat het immuunsysteem beter functioneert. Dit zorgt ervoor dat kankerpatiënten een minder hoog risico hebben op het ontwikkelen van infecties en het oplopen van overdraagbare ziekten. Kanker experts beginnen steeds meer ashwagandha aan te raden voor kankerpreventie en kanker behandelingen.

Gezondheid van de schildklier

Als een adaptogeen, ashwagandha helpt hormonen, waaronder de schildklier, in evenwicht te brengen. In een studie op muizen, bleek dat ashwaganda de T3 en T4 hormonen na 20 dagen verhoogd. Ashwagandha eigenschappen dragen bij tot de algehele werking van de schildklier.

Verhoogt hersenfunctie, vermindert angst en depressie

Ashwagandha bevat de mogelijkheid om kalmte te brengen, focus en stemming te verhogen, deels omdat het niet alleen de cortisol verlaagt, maar het helpt ook om de belangrijkste neurotransmitters in de hersenen te reguleren, met inbegrip van serotonine-de ‘happy’ stof in de hersenen en GABA, een heilzaam kalmerende en remmende neurotransmitter dat instaat voor angststoornissen, slapeloosheid en spierkrampen.

In feite, in een recente studie over ashwaganda over angst en depressie, waren de resultaten vergelijkbaar met de lorazepam en imipramine farmaceutische geneesmiddelen zonder schadelijke bijwerkingen die deze medicijnen produceren. In een studie namen personen 300 mg ashwagandha, tweemaal daags. Dit heeft geholpen bij angst vermindering, verbeteren van de de focus, stress te verminderen en minder vermoeiend.

Ashwagandha’s krachtige ontstekingsremmende eigenschappen beschermen de hersenen tegen degeneratie, beschermen de neuronen en verbeteren de symptomen van Alzheimer. Men denkt dat de natuurlijk voorkomende antioxidanten uit ashwagandha kunnen helpen met het elimineren van vrije radicalen die de hersenen kunnen aanvallen en ontsteking kunnen veroorzaken, wat een van de kenmerken van de ziekte van Alzheimer zijn.

Resultaten van een onderzoek van het National Brain Research Centre tonen aan dat muizen die suppletie kreeg met Ashwagandha voor 20 dagen, aanzienlijk vebeterden in geheugen.

Atletische prestaties

Ashwaganda zou bij elke sporter in de kast moeten staan. Studies laten zien dat het uithoudingsvermogen verbetert. Dit komt omdat het niet alleen de hersenactiviteit aanscherpt, de pijn en ontsteking vermindert, maar ook de stresshormonen verlaagt. Een wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat ratten twee keer zolang konden zwemmen als de testgroep.

Ashwagandha heeft het vermogen om de hormonen in de bijnieren die worden opgebouwd tijdens langdurige lichamelijke activiteit te balanceren, in combinatie met het vermogen om de ontsteking te verminderen, zoals in pijnlijke spieren en gewrichten. Het houdt ook het energieniveau stabiel. Dit kan een voorsprong geven op concurrerende sporters. Sommige onderzoeken tonen zelfs aan dat ashwagandha helpt bij spieropbouw en vetverlies, evenals het verbeteren van kracht.

Bron: Whatsbehindthedots

Pin It on Pinterest

X
X