Selecteer een pagina

Ashwaghandha (Withania somnifera of winterkers) is een kruidachtige struik waarvan de wortel volop wordt gebruikt in de Ayurveda, de Indiase traditionele geneeskunde. Ashwagandha biedt ondersteuning in stressvolle periodes, geeft je innerlijke rust en verhoogt zo je vitaliteit. Het wordt ook wel ‘Indiase ginseng’ genoemd, omdat de adaptogene eigenschappen lijken op die van de Chinese ginseng. In dit artikel vertellen wij je meer over ashwagandha en de krachtige werking van dit ‘koninklijk kruid’.

Ashwagandha of Withania somnifera is een plantensoort van het geslacht Withania uit de nachtschadefamilie (Solanaceae), dat groeit in India, Zuid-Azië, Centraal-Azië en Afrika. Binnen de Ayurvedische geneeskunde wordt met name de wortel van ashwagandha al meer dan 4000 jaar gebruikt in de vorm van thee, siroop, zalf, tinctuur of poeder. De Sanskriet benaming ashwa (paard) gandha (geur) verwijst naar de typische geur van de verse wortel.

Actief bestanddeel: whitanolide

De wortels van de struik bevatten diverse alkaloïden zoals anaferine, anahygrine, cuscohygrine, whitaferine A en whitasomniferanolide. Ze bevatten bovendien de actieve bestanddelen van ashwagandha: withanoliden. Deze bestanddelen lijken qua werking -ze helpen je lichaam om weerbaarder te reageren op de gevolgen van stressvolle periodes- op het hoofdbestanddeel van Panax ginseng uit China of Korea. Dit is waarom ashwagandha ook wel ‘Indiase ginseng’ wordt genoemd. Withanolide komt voor in alle planten van de nachtschadefamilie, maar in ashwagandha worden de hoogste concentraties gevonden.

De werking van ashwagandha

Ashwagandha heeft sterke adaptogene eigenschappen; het verhoogt de niet-specifieke weerstand tegen ziekte en lichamelijke en psychische stress, zowel acuut als chronisch. Maar Ashwagandha heeft een zeer brede werking. Het kruid gaat celveroudering tegen, is goed voor denken en geheugen, en heeft stressverlagende, angstremmende, antidepressieve, neuroprotectieve, ontstekingsremmende, immunomodulerende, antioxidatieve, hormoonregulerende en spierversterkende effecten. Het helpt bij herstel na ziekte, verlaagd libido en verminderde vruchtbaarheid bij mannen. Ashwagandha kan ingezet worden bij westerse ziekten zoals dementie, ziekte van Alzheimer, artritis en het verlagen van de hoge cholesterol niveaus in het bloed. Kortom, ashwagandha verbetert de conditie van lichaam en geest en draagt bij aan een gezond en lang leven. Meer weten over ashwagandha? Lees dit artikel over de gezondheidsvoordelen van ashwagandha.

Bron: Whatsbehindthedots

 

Pin It on Pinterest

X
X